Maślan sodu (VFA)

 

Maślan sodu ( lotne kwasy tłuszczowe) C3H7COONa (E- 470) Węglan sodu(dodatek stabilizujący maślan).

Biały proszek z zapachem maślanu, oraz zapach butyryny dla prosiąt(zapach zaschłego mleka wokół sutek matki zakodowany w pamięci olfaktywnej zwierząt).Stabilny w przedmieszankach i mieszankach, jak i również stabilny przy wysokich temperaturach (1500C). Łatwy w mieszaniu.

Dzięki opatentowanemu procesowi chronienia maślan nie jest trawiony w żołądku i trafia bezpośrednio do jelit (tzw. Energia BY PASS dla komórek) dzięki czemu powiększa o 30,1 % powierzchnie kosmek jelitowych, zwiększając tym samym o 30,1% zdolność wchłaniania i wykorzystywania paszy, prace naukowe (Deplano & Coll 1989), a co za tym idzie szybsze i większe przyrosty.

Zastosowanie maślanu VFA jest zalecane po każdej kuracji antybiotykowej u zwierząt (Yu & Chin 1996).