Olej rybny

 

Olej rybny jest produktem otrzymywanym podczas procesu produkcji mączki rybnej z ryb, takich jak śledź, szprot, tołpyga, makrela i dorsz. Jest bardzo cenionym produktem do żywienia zwierząt ze względu na skład kwasów tłuszczowych.
Istotna zaleta oleju rybnego wynika z wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a w szczególności wielonienasyconych, długołańcuchowych z rodziny omega.

Olej rybny jest również bardzo dobrym źródłem witamin lipofilnych, głównie witaminy A i D oraz E.

Stosowanie oleju rybnego ma bardzo korzystny wpływ zarówno na smak i zapach paszy, jak i na zdrowie zwierząt. Pasza zawierająca Olej Rybny jest chętniej pobierana przez zwierzęta, ma lepszą konsystencję i jest bardziej kaloryczna, co gwarantuje większe przyrosty hodowanych zwierząt. Olej rybny dzięki zawartym kwasom omega, powoduje iż zwierzęta są dużo bardziej odporne na choroby i zmieniające się warunki.

Analiza:

olej rybny